Dé effectieve routine tegen pigmentvlekken
Het aantal mensen met hyperpigmentatie, zoals pigmentvlekken, neemt de afgelopen jaren flink toe. Deze verkleuringen van de huid kunnen verschillende […]
Tijdens de zwangerschap verandert je lichaam en daarmee ook je huid. Zo kan je verschillende zwangerschapskwaaltjes ervaren die in relatie staan tot je huid. Maar, geen paniek: wij leggen uit waar deze kwaaltjes vandaan komen en, nog belangrijker, wij geven dé tips waardoor je huid weer kan stralen tijdens en na de zwangerschap.
De veranderingen van lichaam, en dus ook van je huid, tijdens de zwangerschap hebben alles te maken met hormonen. Als je zwanger bent, verandert je hormoonhuishouding. Je lichaam bereidt zich voor op de zwangerschap en bijvoorbeeld het geven van borstvoeding.
Er zijn verschillende hormonen die tijdens de zwangerschap een belangrijke rol spelen. Een bekend hormoon is oestrogeen, dat zorgt voor de groei van onder andere de melkklieren, de baarmoeder en zorgt voor de ontwikkeling van de bloedvaten. Een ander hormoon dat je niet kan missen tijdens je zwangerschap is progesteron. Dit hormoon voorkomt het samentrekken van de baarmoederwand zodat het embryo niet wordt afgestoten. In de laatste fase van je zwangerschap is oxytocine een belangrijk hormoon dat onder andere zorgt voor het opwekken van de weeën.
Naast deze hormonen maakt je lichaam tijdens de zwangerschap ook nog andere hormonen aan. Al deze hormonen zorgen ook voor veranderingen in de huid. Gelukkig kun je je huid op verschillende manieren verzorgen om zo deze huidgerelateerde zwangerschapskwaaltjes te helpen verminderen. Benieuwd hoe? Dat leggen we je nu uit.
Tijd om de zwangerschapskwaaltjes die in relatie staan met de huid aan te pakken! Lees hieronder meer over de 6 meest voorkomende huidveranderingen tijdens de zwangerschap en hoe je je huid het beste kunt verzorgen.
Maar liefst 90% van de vrouwen krijgt striae tijdens de zwangerschap. Striae zijn huidstriemen, eigenlijk littekens, die ontstaan wanneer de huid in korte tijd veel uitrekt, zoals wanneer je buik gaat groeien.
Tip om striae te voorkomen:
Bij striae geldt: voorkomen is beter dan genezen. Om de vorming van striae te helpen voorkomen, gebruik je een huidolie zoals de P-CL-E olie met vitamine E en vitamine C. Belangrijk is om vanaf het begin van de zwangerschap al te beginnen met smeren. De huid blijft dan soepel, zo help je huidstriemen op bijvoorbeeld je buik of benen te voorkomen.
Vooral tijdens de eerste drie maanden van je zwangerschap zijn er veel veranderingen gaande in de hormoonspiegel en maakt je huid extra talg aan. De één krijgt hierdoor een mooie glans op de huid. De ander krijgt last van een veel voorkomend zwangerschapskwaaltje: puistjes.
Tip tegen puistjes tijdens je zwangerschap
Een puistje is eigenlijk niets meer dat een ophoping van talg. Door een doeltreffende, maar milde reiniging van de huid met bijvoorbeeld de Biodermal Face Gel wordt het overtollig talg en onzuiverheden op de huid verwijdert, zonder dat de huid uitdroogt.
Ben je ongeveer 20 weken zwanger en heb je ineens bruine vlekjes op je gezicht? Waarschijnlijk heb je een zwangerschapsmasker (ook wel melasma of chloasma genoemd). De hormonen oestrogeen en progesteron zorgen ervoor dat de cellen in het gezicht meer pigment aanmaken, waardoor de pigmentvlekjes ontstaan.
Tips tegen een zwangerschapsmasker
1. Ook hier geldt weer: voorkomen is beter dan genezen! Wees verstandig door zo min mogelijk in de zon te zitten. Wil je toch van de zon genieten? Smeer je dan goed in! Bijvoorbeeld met de Biodermal zonnespray SPF 50+ voor de gevoelige huid.
2. Om de zichtbaarheid van al bestaande pigmentvlekjes te helpen verminderen, gebruik je een speciale Pigmentcrème. Deze crème vervaagt de zichtbaarheid van bestaande vlekjes, hydrateert de huid en bevat daarnaast ook SPF 15.
Je huid krijgt tijdens de zwangerschap heel wat te verduren. Doordat je huid in korte tijd veel kan uitrekken, kan je huid droog worden, gaan jeuken en wat gevoeliger zijn.
Tips tegen een droge huid
1. Probeer allereerst niet al te heet te douchen, dit droogt de huid verder uit.
2. Gebruik daarnaast een speciale dag- en nachtcrème met voldoende voedende en milde ingrediënten voor de huid. De Biodermal dagcrème voor de droge en gevoelige huid bevat naast voedende ingrediënten ook SPF 15 om je huid te beschermen tegen UV-straling.
3. Ook de P-CL-E olie hydrateert de huid door haar unieke mix van natuurlijke oliën en is hierdoor zeer geschikt voor het verzorgen van de droge en gevoelige huid.
Voor sommigen is de zwangerschapsstreep (linea nigra) hèt teken van zwangerschap, maar misschien vind jij het een vervelend zwangerschapskwaaltje. Deze verticale bruine streep die op de buik verschijnt tijdens de zwangerschap en verdwijnt vaak vanzelf weer.
Tip tegen een zwangerschapsstreep:
De streep helemaal voorkomen is helaas niet mogelijk, en ook nergens voor nodig: wees er trots op! De zwangerschapsstreep kan wel donkerder worden door zonnestraling: bescherm daarom je huid tegen de zon door zonbescherming met SPF 50+ te gebruiken.
Kleine, rode, gesprongen bloedvaatjes op het gezicht worden spinnenkopjes (spider naevi) genoemd. Dit zwangerschapskwaaltje is totaal onschuldig, maar zichtbare rode vlekjes in je gezicht kunnen als vervelend worden ervaren.
Tip tegen spinnenkopjes
Meestal verdwijnen deze spinnekopjes na de bevalling weer vanzelf. Soms blijven er toch rode vlekjes achter. Deze littekens zijn goed te verzorgen met onze speciale Littekencrème of de P-CL-E olie. De crème of olie helpt het littekenweefsel, dat soms pijnlijk of hard aan kan voelen, soepel en zacht te houden. Of je hiervoor de Littekencrème of P-CL-E olie gebruikt ligt aan je eigen productvoorkeur.